Ethical Hacking

In anii 1990 un hacker era numit cineva cu vaste cunostinte in programare si care era capabil sa contruiasca aplicatii complexe bazate pe logica. Intre timp sensul cuvantului s-a schimbat iar astazi un hacker este o persoana care descopera noi metode de a patrunde intr-o retea sau intr-un sistem.

Exista 3 tipuri de hacker :

1.      White hat hacker- Acest tip de hacker poate fi numit expert in securitate. Genul acesta de hackeri sunt angajati in companii si li se permite sa genereze atacuri pentru a gasi brese de siguranta.

2.      Black hat hacker-Cunoscut ca si spargator,acest tip de hacker isi foloseste cunostintele in scopuri negative.

3.      Gray hat hacker- Este undeva intre celelalte 2 categorii. De exemplu un asemenea hacker ar putea lucre pentru o companie careia i-ar asigura securitatea dar ar putea lasa mici brese pe care sa le vanda competitorilor.

 

Un alt mod de a categoriza hackerii este dupa cunostinte:

1.      Script kiddie- este un hacker incepator care ruleaza o serie de scripturi pe care nu sties a le modifice in caz ca nu functioneaza.

2.      Elite hacker- este o persoana cu o serie larga de cunostinte , care intelege in profunzime metodele applicate si este capabil sa modifice si codul altora.

3.      Hacktivist- este o persoana sau un grup de persoane care penetreaza sistemele pentru o cauza sau un scop. Acesta poate sa fie politic,legat de drepturile omului sau libertatea de exprimare.

4.      Ethical hacker- acesta este o persoana care este angajata de o organizatie care ii permite sa lanseze atacuri asupra sistmului lor pentru a gasi vulnerabilitati de care ar putea profita un atacator. Diferenta dintre hacking si ethical hacking este data de permisiune.

Return to top